In het winterseizoen (september-maart) organiseren wij op elke 2e vrijdagavond van de maand een lezing over uiteenlopende onderwerpen omtrent vogels en natuur. Een interne- of externe spreker verzorgt dan een lezing over een interessant onderwerp. 

Onder de vogelwachtleden bevinden zich enkele zeer ervaren vogel- en natuur-fotografen, die regelmatig op zo’n avond hun beelden laten zien.

Lezing ‘Nordic: wildernis op het dak van Europa’, door Philip Friskorn
13 September 2019

Lezingen

september 2020

* Afgelast * Algemene ledenvergadering en lezing * Afgelast! *

vrijdag 11 september 2020 - Tijd: 20:00 - 22:30

Locatie: MFC De Kiekmure, Harderwijk
* Afgelast *  Algemene ledenvergadering en lezing  * Afgelast! *
De algemene ledenvergadering (ALV) en aansluitende lezing op 11 september gaan niet door.

Lees meer >>
  

oktober 2020

* Afgelast * Spanje, een reis door steppes, sierra’s en dehesa’s’ door Jan van der Geld

vrijdag 9 oktober 2020 - Tijd: 20:00 - 22:30

Locatie: Veluvine, Nunspeet
* Afgelast *  Spanje, een reis door steppes, sierra's en dehesa’s’ door Jan van der Geld
Deze lezing gaat helaas niet door! Spanje is vooral een droog en zonnig land. De natuur en landschappen die je er vindt zijn dan ook verbonden aan dat klimaat. Dat levert bijzondere ontmoetingen op, vooral als vanaf half april ook de trekvogels uit Afrika terug zijn. In het grootste deel...

Lees meer >>
  

november 2020

De grote trek van de Kleine zwaan, door Wim Tijsen

vrijdag 13 november 2020 - Tijd: 20:00 - 22:30

Locatie: Veluvine, Nunspeet
De grote trek van de Kleine zwaan, door Wim Tijsen
Deze lezing gaat over het leven in al zijn facetten van de Kleine Zwaan, een kwetsbare vogelsoort waarvan er nu nog zo’n 20.000 in NW-Europa rondvliegen tijdens de winter. Kleine Zwanen zijn arctische broedvogels die elk jaar een tocht van 8.000 km op en neer maken tussen hun broedgebieden in het uiterste noorden van Rusland en hun overwinteringsgebieden in NW-Europa. Nederland en Engeland speelden daarin tot voor kort een hoofdrol, maar dat is snel aan het veranderen, o.a. door opwarming van het klimaat.

Lees meer >>
  

Vogelwachtavonden

Jaarlijks organiseert de Vogelbeschermingswacht een Vogelwachtavond op een woensdagavond in april en november. Tijdens deze avonden wordt er een lezing gehouden die betrekking heeft op natuur en vogels. De lezing in april valt samen met de jaarlijkse algemene ledenvergadering en de lezing in november betreft een gezamenlijke avond met de KNNV Noordwest-Veluwe. De lezingen worden soms ook in de dagbladen gepubliceerd en zijn ook toegankelijk voor niet leden.

november 2020

Reis door Europa, door Maas van de Ruitenbeek

woensdag 18 november 2020 - Tijd: 20:00 - 22:30

Locatie: gebouw De Regenboog, Harderwijk
Reis door Europa, door Maas van de Ruitenbeek
Maas van de Ruitenbeek neemt ons tijdens zijn presentatie graag mee op zijn zwerftochten en we gaan samen met hem op reis door Europa. De geisers op IJsland, de grotten van Postonja, de hoge alpen van Zwitserland, de Zeearenden in Polen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De...

Lees meer >>