Reisverslag Tarifa 2004
Door: Harry van Diepen

Zoals wellicht bekend bij de lezer organiseert onze secretaris Harry van Diepen al een tiental jaren vogeltrips naar diverse landen, zoals voormalig Oost-Duitsland, Zweden en Turkije. Deze herfst werd een nieuwe highlight op vogelgebied gekozen, Tarifa aan de zuidpunt van Spanje in de buurt van Gibraltar. Dit is de toegang tot de Middellandse Zee en de plek waar Europa het dichtst bij Afrika ligt.

Vaak overvalt ons in de herfst het verlangen om met de vogels naar het zuiden te trekken. Een aantal vogelaars, leden van enkele lokale vogelwerkgroepen gaven gehoor aan dit sterke verlangen en trokken naar het zuidelijkste puntje van Europa in Spanje, naar het stadje Tarifa aan de Straat van Gibraltar. Afrika ligt daar op slechts 10 km. afstand.

Vale gier

Trekvogels op weg naar Afrika houden er niet van om over grote wateroppervlakken te vliegen. Dit geldt met name voor roofvogels en ooievaars, dat zijn zwevers, die gebruik maken van thermiek om tot grote hoogte op te stijgen en dan met grote snelheid weg te zweven. Op deze wijze leggen ze met gebruik van weinig energie grote afstanden af. Boven water is geen thermiek. Ze blijven daarom zo lang mogelijk boven land en trekken en steken pas over op die plaatsen waar de afstand over het water het kleinst is. Daar zijn tijdens de vogeltrek in het voorjaar en het najaar met een beetje geluk grote concentraties vogels te zien. Zulke plaatsen in Europa zijn Istanboel, de laars van Italië en Tarifa. Enkele jaren gelden waren de vogelaars al in Instanboel. Toen onstond het plan om ook eens naar Tarifa te gaan. Het was voor iedereen de 1e keer en men had geen idee wat men kon verwachten. Om het onderkomen ter plaatse te regelen en de omgeving met de beste vogelspots te verkennen vertrokken Ineke en Harry van Diepen eind april naar Tarifa.

De derde week van september zou volgens kenners de beste tijd zijn om te gaan. Terwijl de Veluwe gebukt ging onder een zware depressie vertokken Astrid de Groot, Margriet Maan, GertJan Blankena, Harry van Diepen, Jan van Dijk, Rudie Heideveld, Adrie Hottinga en Erik Murris met de zilveren vogel naar het zonnige zuiden; het vogelavontuur tegemoet.

En ze hadden geluk de omstandigheden waren ideaal. De reis verliep voorspoedig. De gehuurde auto‘s waren een aantal klasses beter dan besteld en hadden bovendien airco, onmisbaar bij hoge temperaturen. Het onderkomen was goed. De weersomstandigheden konden niet beter; elke dag boven de 30 graden, blauwe hemel met ideale thermiekwolkjes, stevige oostenwind (in het spaans El Levante) waardoor vanuit de achtertuin van het Hostal met de toepasselijke naam El Levante elke morgen vanaf 8.00 uur de trek optimaal kon worden bekeken. De trek van roofvogels en ooievaars was vanaf de eerste dag geweldig en werd zelfs elke dag beter, de laatse dag was fenominaal met b.v. 1500 Slangenarenden.

Elke dag werden grote aantallen Dwergarenden, Slangenarenden, Kleine torenvalken, Aasgieren, Witte en Zwarte ooievaars gezien. Tussen de bedrijven werden de ‘gewone vogels’ natuurlijk niet vergeten, een paar Bijeneters gaven een kleurrijke vliegshow. Op aanwijzing van Spaanse vogelaars werd de zeldzame Arendbuizerd gezien, een Afrikaanse soort, die even in tegenovergestelde richting was overgestoken.

’s Morgensvroeg werden dagelijks wandelingen gemaakt langs het strand om naar de steltlopers, meeuwen, sterns, Kuhls pijlstormvogels en de Jan van Genten te kijken.

In de namiddag en avond werden diverse vogelgebieden in de omgeving bekeken. De Cota Donana met zijn duizenden flamingo‘s en b.v. een Witkopeend. La Janda, een aan de landbouw opgeofferd moeras, waar men het massaal invallen van Boerenzwaluwen in een smalle rietkraag voor hun neus zag gebeuren. Met als extraatje 3 albino Boerenzwaluwen, die naast elkaar op een rietstengel gingen zitten. Ook de gierenwand met zo‘n honderd Vale gieren was spectaculair om te zien.

Er werden ook tochten gemaakt door het nabijgelegen kurkeikenpark Parque Natural de Los Alcornocalus, een prachtig landschap met overal weer zwevende gieren en roofvogels. In het park werd een pitstop gemaakt in een zeer primitief café, met als bijzonderheid een complete bibliotheek bestaande uit nederlandse ‘rommelmarkt’boeken.

Ooievaars

De overvliegende vogels zijn vanaf 8.00 – 14.30 uur geturfd. Alle gegevens worden verwerkt in een uitgebreid verslag met veel foto‘s, tabellen en kaartjes. Voor belangstellenden tegen kostprijs verkrijgbaar. De vele dia‘s zullen ongetwijfeld op menige vogelavond getoond worden.

De trekvogels worden door plaatselijke vogelaars op 3 telpunten geteld van medio juli tot medio oktober. De resultaten zijn te zien op www.fundacionmigres/migres.htm

Enne, in Tarifa werd verteld dat de trek in Eilat nog massaler is. Daar komen de vogels uit Oost Europa en Azië samen. Niet moeilijk om te raden welke volgende reis nu al weer op het verlanglijstje van de Veluwse vogelaars staat.

Inlichtingen: Harry van Diepen (contactgegevens via de secretaris).