Deze activiteit is voorbij

vrijdag 11 december 2020 - Tijd: 20:00 - 22:30

* Verplaatst * De grote trek van de Kleine zwaan, door Wim Tijsen


Deze lezing is verplaatst naar 11 december!


Deze lezing gaat over het leven in al zijn facetten van de Kleine Zwaan, een kwetsbare vogelsoort waarvan er nu nog zo’n 20.000 in NW-Europa rondvliegen tijdens de winter. Kleine Zwanen zijn arctische broedvogels die elk jaar een tocht van 8.000 km op en neer maken tussen hun broedgebieden in het uiterste noorden van Rusland en hun overwinteringsgebieden in NW-Europa. Nederland en Engeland speelden daarin tot voor kort een hoofdrol, maar dat is snel aan het veranderen, o.a. door opwarming van het klimaat.

Wim Tijsen is projectmedeweker boerenlandvogels bij Landschap Noord-Holland en doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar o.a. de Kleine zwaan. Specifiek zijn geboortegrond als boerenzoon in de Wieringermeerpolder, met zijn uitgestrekte akkers, had een tijdje een sleutelpositie tijdens de trektocht van de vogels. Sinds zijn 20e woont hij op Wieringen, voormalig eiland in de Zuiderzee, en is hij verslingert aan deze ‘snowflakes’ van het hoge noorden. Net als de zwanen is ie ook een beetje ‘explorer’ en hielp hij bij onderzoek in Nederland door het Ned. Instituut voor Ecologie (NIOO). En in 2019 vierde hij zijn 25e ‘swanholiday’ in Engeland, waar tot voor kort 1/3 deel van de populatie overwinterde nabij Cambridge. Daarbij hielp hij de Engelse Wildfowl en Wetlands Trust o.a. met hun ringonderzoek. Deze Engelse expeditie belevenissen maken onderdeel uit van de presentatie over deze meest partnertrouwe vogels ter wereld. Hoe je onderzoek doet (vangen en ringen), wat ze eten, en hoe en waar ze de veranderende winters doorkomen wordt in deze presentatie duidelijk. Er is uitvoerig onderzoek gedaan naar Kleine zwanen, o.a. met GPS-zenders door het NIOO en de WWT, waarvan resultaten worden getoond. De presentatie gaat over de ecologie van de Kleine Zwaan, maar ook over de persoonlijke verhalen achter deze vogels, met hun weemoedige, fraai heldere wintergeluid.

Foto: Wim Tijsen © met kleine zwaan


Deze lezing wordt gehouden in de Veluvine, F.A. Molijnlaan 186 in Nunspeet. Aanvang: 20.00 uur.

Om te kunnen garanderen dat het maximale aantal bezoekers in de zaal niet wordt overschreden is het verplicht om je voor deze lezing aan te melden bij de secretaris (bennovdhoek@hotmail.com).

Locatie
Veluvine
F.A Molijnlaan 186
Nunspeet