Deze activiteit is voorbij

zaterdag 8 juni 2024 - Tijd: Hele dag

Excursie naar het Fochteloërveen/Drents-Friesche woud/Aekingerzand


Zaterdag 8 juni – Excursie naar het Fochteloërveen/Drents-Friesche woud/Aekingerzand

Het Fochteloërveen is een uitgestrekt hoogveenlandschap, dat wij al vaker en ook vorig jaar bezochten in het voorjaar. Het gebied staat ook wel bekend als het ‘beste bewaarde geheim van het noorden’. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat sinds 2001 de Kraanvogel weer in het gebied is gaan broeden. In 2023 hebben 10 paren 8 kuikens grootgebracht, dankzij gunstige weersomstandigheden en zorgvuldige bescherming. Naast de gebruikelijke veen- en heidesoorten wordt het gebied de laatste jaren ook bezocht door de zeldzame Slangenarend. De verrassing tijdens de excursie van vorig jaar was echter een door Buizerds belaagde arend. Vliegbeeld en vlekkenpatroon weken af van een ‘gewone’ Zeearend en naderhand werd de vogel gedetermineerd als (een niet wilde) Amerikaanse zeearend. Helemaal uitzonderlijk was de Groene bijeneter, die Benno van den Hoek begin augustus aantrof tijdens een toevallig bezoek aan het gebied.

Als intermezzo bezoeken we de Bosbergtoren bij Appelscha. Een toren van 33 m. hoog wat uiteraard een fantastisch uitzicht oplevert. De kosten van de beklimming bedragen € 2,50 en zijn voor eigen rekening en ter plaatse contactloos te betalen. Vervolgens verplaatsen we ons naar Hoekenbrink, een glooiend heide- en bosgebied in het Drents-Friesche Wold bij Diever. Hier maken we een landschappelijk fraaie wandeling van zo’n 4 km.

Als laatste deel van deze excursie maken we een rondje over het Aekingerzand, een schraal heidegebied met kale zandvlaktes op de grens van Friesland en Drenthe en een van de weinige natuurterreinen in ons land met een gezonde populatie Tapuiten. In de afgelopen jaren werden in het broedseizoen meer dan 60 territoria geteld.

Je kunt je voor deze excursie opgeven bij Roel Pannekoek (rgpannekoek@gmail.com of 06-42940159).

Foto: Gouwenaar (Wikipedia)