Deze activiteit is voorbij

vrijdag 14 oktober 2022 - Tijd: 20:00 - 22:30

Gevleugelde Herinneringen - Lia Kok en Ben van Bokhoven


Gevleugelde Herinneringen is een presentatie over de natuur van Noorwegen en Zweden. Aan de hand van de seizoenen reizen we kriskras door deze immens grote landen.

 

Centraal in deze lezing staan de vogels. Op de vogelrotsen in het noorden komt het broedseizoen al op gang als de sneeuw nog volop aanwezig is. Vooral de papegaaiduikers trekken de aandacht. Hun lieflijke uiterlijk blijkt slechts een masker, waarachter veel vechtlust schuilgaat, als het gaat om het bemachtigen van een goed nesthol. Rollebollend gaan ze door de sneeuw.

 

Specialiteiten van het hoge noorden zijn ook de stellers- en koningseidereenden. Ook ijseenden laten zich regelmatig zien. Jonge zeearenden zijn hard aan het trainen. Voordat zij succesvol jongen kunnen grootbrengen, moeten ze het overgeven van prooien tot in de finesses in de klauwen hebben. In de serene rust van de bossen laten de auerhoenders zich in volle glorie bekijken. Voor mij betekent dat ofwel overnachten in het bos ofwel in het donker de weg naar mijn observatietentje zien te vinden. En dat bij een temperatuur van een graad of tien onder nul.

 

Als de kraanvogels tweeduizend kilometer zuidelijker rond het meer Hornborgasjön hun dansen opvoeren, is het voorjaar meestal al op gang gekomen en het ijs gesmolten. Soms doet zich een uitzondering voor en worden de danspasjes op het ijs uitgevoerd. Het gebied heeft echter nog veel meer in petto. In de plassen in de omgeving broeden veel watervogels. Er wordt heel wat gebakkeleid om de beste plekken, hoewel er volop voedsel én nestgelegenheid is. Kuifduikers boden me wel een heel speciale gelegenheid om ze in allerlei posen en onder prachtige omstandigheden vast te leggen.

Voor je het beseft is het alweer herfst. Hoewel de herfstkleuren niet ieder jaar even mooi zijn, is er toch altijd genoeg te zien. Dovrefjell en Rondane staan regelmatig op het programma. Met de nodige inspanning en enig geluk kun je daar zomaar oog in oog komen te staan met een groepje muskusossen of een poolvos.

 

Als het jaar ten einde loopt, valt onverbiddelijk de winter in. Geen reden om Scandinavië te mijden, overigens. Hoewel de temperaturen, met name in het binnenland en in het noorden, gemakkelijk tot -20 of -30 graden kunnen dalen, blijft een witte wereld boeien. Veel vogels zijn er niet achtergebleven, maar de soorten die er nog zijn, zijn bepaald niet de minste. Denk dan bijvoorbeeld aan de waterspreeuw, de taigagaai en de haakbek! Qua landschap zijn de eilanden van de Lofoten met hun steile rotsen in de winter een regelrechte topper.

 

En wat past er in de winter beter bij de poolcirkel dan het sprookjesachtige poollicht? Een mooiere uitsmijter van de avond kun je je bijna niet voorstellen.

 

Locatie
De Kiekmure
Tesselschadelaan 1
Harderwijk