Actuele waarnemingen

Naast onze regioaccount via Waarneming.nl (vbwnoordveluwe.waarneming.nl) zijn waarnemingen en belevenissen ook hieronder via een vrij invoerveld te plaatsen. De waarnemingen dienen binnen ons waarnemingengebied te vallen.

Vanaf de start van onze website in 2004 zijn waarnemingen ingevoerd op onze (voormalige) waarnemingenpagina. Deze berichten zijn hier per jaar terug te lezen ยป

Geef een waarneming door:

 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Een foto kan worden toegevoegd mgv de bijbehorende url als hij al op een andere site te zien is, bv waarneming.nl
196 berichten.
Gerard van Dijk uit Putten heeft geschreven op 13 januari 2023 om 17:19
Vandaag 13/1/2023 ca 16 uur 4 luid krassende raven (zo te zien 2 paren) boven het oude beukenbos rond de kruising Julianalaan / Grieteweg.
... Wissel deze metabox.
Gerard van Dijk uit Putten heeft geschreven op 3 januari 2023 om 21:44
Vandaag 3-1-2023 polder Arkemheen rond Bonte Poort, westelijk deel, zo'n 1300 of meer goudplevieren, ca 50 (bonte) strandlopers, honderden smienten en idem kieviten (tussen Nekkeveldse weg en Zeedijk m.i. 1000den)
Prachtig!
... Wissel deze metabox.
Gert van Veldhuizen uit Putten heeft geschreven op 1 december 2022 om 14:29
Bij de jachthaven van Nw. Hulckesteijn bij Nijkerk zit al een tijdje een IJsduiker. Hij/zij liet zich vanochtend weer prachtig zien.
... Wissel deze metabox.
Jan Nijendijk uit Harderwijk heeft geschreven op 30 november 2022 om 17:05
Op de Noorderheide bij de Tonnetjesdelle 2 Grote kruisbekken, groepje Kramsvogels en een Grote bonte specht.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 7 november 2022 om 15:59
Vanochtend bij Landgoed Welna een viertal langs vliegende Grote kruisbekken.
... Wissel deze metabox.
Gerard van Dijk uit Putten heeft geschreven op 1 november 2022 om 14:22
Slaapplaatstellingen (Sovon) 28/10/'22 en daarvoor
Op de twee slaapplaatsen in Arkemheen en Delta Schuitenbeek samen komen we in totaal op 85 grote zilverreigers. Jelle de Jong zag tevens 11 koereigers. Details hieronder:

Op 28/10/โ€™22 had ik in de Delta Schuitenbeek, ditmaal op meest westelijke eiland,
34 grote zilverreigers (gzr) en in de hele Delta S. oost (kade + eilanden) 165 aalscholvers.

Op 27/10 was dat minimaal 26 gzr en minimaal 128 Aalscholvers

Op 28/10 had ik een betere telpositie voor binnenkomende GZR: in de westpunt van Delta S. oost en tevens aan de westkant van het westelijkste van de drie eilanden (andere jaren (ook) andere eilanden)
De/een voorverzamelplaats bevond zich pal achter het eerste (vanuit โ€˜t westen) eiland op de ondiepte voor met geboomte bedekte kade.
27/10 was er een kleinere vvp of voor-vvp achter het tweede eiland, nabij de kade. De grote vvp van 28/10 heb ik toen niet meer kunnen tellen: de reigers zaten al tussen de nog bebladerde takken, wat geen goed overzicht meer gaf.

Het totaal van de Arkemheense grote zilverreigers van de telpost tussen Nijkerks stoomgemaal en Nekkeveld (hieronder: 51) en in Delta Schuitenbeek-oost (34) is dan 85, een mooi aantal.

Van: J. de Jong
Verzonden: donderdag 27 oktober 2022 13:53

..Zilverreigertelling in Arkemheen 51 GZR en 11 Koereigers! teldatum vรณรณr 27/10)
... Wissel deze metabox.
Jan Nijendijk uit Harderwijk heeft geschreven op 31 oktober 2022 om 16:07
Een Draaihals vloog op vlak bij mijn schoenen tijdens de wandeling en dook iets verder weg de heide weer in. Het was op de Noorder heide. Waarschijnlijk een doortrekker. Langs de bosrand vloog een Havik.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 28 oktober 2022 om 11:53
Vanochtend korte tijd gevogeld bij het Reevediep. Het was daar goed genieten met een Zilverplevier, 20 Bonte strandlopers, 2 kleine strandlopers, 5 bontbekplevieren, Zeearend, Roodhalsfuut, een groepje Ringmussen, overvliegende Grote gele kwikstaart, een zichtwaarneming van een Waterral en 2 zingende Cetti's zangers.
... Wissel deze metabox.
Betty van Bruggen uit Elburg heeft geschreven op 25 oktober 2022 om 21:51
Vandaag bij elburg een aantal kleine zwanen bij de lutgeriskerk.Op het Zeeland bij Nunspeet veel kolganzen ook was er een wintertaling en meerdere pijlstaarten
Afgelopen weekend zag ik op driemerkenweg oosterwolde een blauwe kiekendief en wel 800 goudplevieren bij kieviten ook wel 500
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 23 oktober 2022 om 13:39
Owh ja,

vanochtend tijdens een wandeling bij de Tongerense heide een overvliegende Grote kruisbek en afgelopen donderdag bij Landgoed Welna ook een overvliegende Grote kruisbek.
Dit zijn alweer m'n derde en vierde waarneming van G.K. in de afgelopen weken op de Veluwe. Tegenover nog maar 1 waarneming van gewone Kruisbekken
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 23 oktober 2022 om 13:37
Vanochtend ook op zoek gegaan naar het mannetje Eider die gisteren gevonden was op het Veluwemeer. Helaas kon ik het mannetje nergens vinden. Tijdens m'n zoektocht zag ik wel plots een vrouwtje Eider en direct daarna nog een paar. In totaal zag ik, redelijk dicht bij de kant, maar liefst 5 Eiders zwemmen! Ze kwamen regelmatig boven water met grote schelpdieren. Al met al erg vet om deze soort in deze aantallen te zien op het Veluwemeer!

... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek heeft geschreven op 22 oktober 2022 om 20:44
Vanmiddag op het Veluwemeer een fraai mannetje Eider, ter hoogte van de Kievitslanden. De vogel liet zich met de telescoop mooi zien vanaf de Harderdijk. Eiders zijn zeldzaam in onze regio, met de laatste al weer 9 jaar geleden. Voor mij was het de eerste in deze regio.
Daarna in het Harderbroek nog gewandeld voor aanwezige Bladkoning, maar die niet gevonden. Wel enkele leuke voedselflockjes, met veel Vuurgoudhaan, Tjiftjaf, Staartmees, Pimpels en Matkop. Mogelijk bewoog de Blako daar ook nog ergens in, maar dus niet gehoord. Hier ook een drietal overvliegende Kleine zwanen.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 11 oktober 2022 om 18:17
Gisteren tijdens een wandeling door het Spijkbos in totaal 10 Vuurgoudhaantjes gevonden. Buiten deze mooie soort was het ook genieten van de vele overvliegende Koperwieken, Zanglijsters, Sijzen en andere vogels op trek. Ook hoorden we nog een roepende Groene specht en was er een IJsvogel aan het jagen.
Vandaag een flink stuk gefietst langs het Veluwemeer aan de Flevozijde. Langs de hele route zaten veel vogels, waarschijnlijk allemaal gisteren en vannacht binnen gekomen. Ik kwam veel reizende groepjes Pimpel-, Kool- en Staartmezen tegen, Roodborstjes zaten vanuit ieder struikje te roepen en ook waren er nog vele Koperwieken en Zanglijsters. In totaal trof ik ook nog 8 Vuurgoudhaantjes en een Bladkoning (de doelsoort ;)).
Bij het Harderbos waren ook nog 3 Vuurgoudhaantjes en vanuit de hut aldaar zag ik 220 Krooneenden. Bij de brug van Elburg zag ik een groepje van 6 Kleine zwanen.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 9 oktober 2022 om 14:13
Vanochtend bij de Noorderheide een groepje van vijf Grote kruisbekken ter plaatse
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek heeft geschreven op 8 oktober 2022 om 20:00
Na vele jaren ringen langs het Veluwemeer bij Elburg is de vangst van een IJsvogel nog altijd genieten. Ook vanochtend weer. We konden op dat moment echter nog niet vermoeden dat deze ochtend nog veel meer moois in petto had. Stomverbaasd waren we toen we rond 8.30u een Dwerggors in onze netten aantroffen! Het prachtige (eerstejaars mannetje) beestje is de eerste ooit op deze ringplek. Uiteraard hebben we na de ring- en biometriehandelingen even de tijd genomen om deze zeer zeldzame doortrekker van dichtbij te bewonderen.Onze dag was helemaal geslaagd toen we een kleine twee uur later ook nog een Bladkoning vingen. Wat een prachtige ochtend!!
Leuk waren ook de vele Rietgorzen, enkele Cetti's zangers en nog een heel aantal andere soorten. In totaal 71 vogels van 16 soorten (zie voor de vangsten onze pagina op Trektellen.nl).
... Wissel deze metabox.
Jan Janssen uit Harderwijk heeft geschreven op 8 oktober 2022 om 17:39
Vanmiddag kort maar mooi bezoekje aan Arkemheenpolder, waar weer volop te genieten valt. Naast honderden, zo niet duizenden smienten, ook kieviten, goudplevieren, grauwe en kolganzen, kemphanen, opvallend veel holenduiven (op รฉรฉn plek een groep van ca. 50 stuks), 2 koereigers en een zeearend.
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek heeft geschreven op 2 oktober 2022 om 18:10
Gisteren deden we als vereniging al weer voor de 20e achtereenvolgende keer mee aan de internationale Birdwatch-telling. Vanaf de Zomerdijk langs het Drontermeer telden van 7.30 tot 13.00 uur 15 VBW-leden de passerende trekvogels. De ZW-wind leek aanvankelijk niet heel gunstig voor een goede trekdag, maar net als vorig jaar vlogen door de tegenwind de vogels wel lager dan bij rugwind en kwamen ze soms tot op ooghoogte voorbij. Onder de doortrekkende vogels nog erg veel Boerenzwaluwen; met bijna 1000 vogels de meest getelde soort van de dag. Maar ook Zanglijsters vlogen met zo'n 400 vogels erg goed, vooral in de eerste uren. Ook op grotere afstand zagen we veel vogels langsvliegen, dus beide soorten zijn zeker onderteld. Erg leuk waren ook 4 Beflijsters, waarvan er 3 mooi laag voorbij vlogen en 1 ex. even in een boomtop nabij de telpost bleef zitten.
Leuke soorten waren verder 2 Zeearenden (die zich vlak voor de start van de telling al even lieten zien, en later opnieuw langs kwamen), een Visarend en nog een late Boomvalk.
In totaal telden we bijna 2300 vogels van 56 trekvogelsoorten en 13 soorten die zich alleen ter plaatse bevonden.

Hoewel de aantallen nog voorlopig zijn (van diverse telposten komen nog gegevens binnen) lijkt de Zanglijster ook landelijk de meest getelde soort te worden (zie tussenstand via link hier onderaan).

Alle resultaten van onze telling staan weer op Trektellen.nl:
Resultaten telpost Zomerdijk Drontermeer

En de landelijke totalen (en de latere internationale gegevens) zijn hier te vinden:
Website Vogelbescherming.nl
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 2 oktober 2022 om 11:46
Gisteren bij het Uddelsche buurtveld een jagend vrouwtje Blauwe kiekendief. Tegen de bosrand liep een grote roedel herten met twee forse mannetjes die druk waren met het imponeren van de dames. Op de terugweg een adulte Rugstreeppad en twee roepende Bosuilen.
Vanochtend een heerlijke wandeling gemaakt bij de Gortelsche berg. Hier was opvallend veel trek zichtbaar van met name Boerenzwaluw. Plots hoorde een roepende kruisbek. In het veld dacht ik al aan Grote, thuis werd dit bevestigd mbv de opname en sonogram. Op andere plekken in het land zijn ook al Grote kruisbekken gemeld, dus opletten allemaal ;). Verder hier ook nog een elftal Raven en vanuit het bos hoorden we burlende Edelherten.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 29 september 2022 om 10:58
Gisteravond laat vanaf m'n werk via Vierhouten - Gortel - Tongeren naar 't Harde gefietst.
Net buiten Vierhouten hoorde ik twee burlende Edelherten en zag ik wat hindes lopen. Vanaf deze zelfde locatie hoorde ik drie Bosuilen zingen. Bij de Gortelsche berg hoorde ik zeker 6 Edelherten burlen en was er ook een Bosuil aan het zingen. Bij Tongeren scande ik de weilanden voor Dassen, ik trof er twee bij elkaar. Terwijl ik hiernaar keek riep er in de verte een Kerkuil enkele keren. Door deze Kerkuil begonnen twee Bosuilen te roepen.
... Wissel deze metabox.
bennie van den brink uit Oldebroek heeft geschreven op 26 september 2022 om 14:46
Deze zomer heeft een paartje boomvalken succesvol gebroed bij de Bovenstraatweg in Oldebroek.
De oudervogels lieten zich regelmatig horen in juli en augustus.
Eind augustus werden 2 vliegvlugge jongen gezien die door een ouder gevoerd met een gevangen prooi.
... Wissel deze metabox.