Actuele waarnemingen

Naast onze regioaccount via Waarneming.nl (vbwnoordveluwe.waarneming.nl) zijn waarnemingen en belevenissen ook hieronder via een vrij invoerveld te plaatsen. De waarnemingen dienen binnen ons waarnemingengebied te vallen.

Vanaf de start van onze website in 2004 zijn waarnemingen ingevoerd op onze (voormalige) waarnemingenpagina. Deze berichten zijn hier per jaar terug te lezen ยป

Geef een waarneming door:

 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Een foto kan worden toegevoegd mgv de bijbehorende url als hij al op een andere site te zien is, bv waarneming.nl
302 berichten.
Johan Hettema uit Nunspeet schreef op 3 december 2023 om 13:37
Thv ijsboerderij Nunspeet/ Doornspijk, Veluwemeerkust , een ijsvogel en groep wilde zwanen 7 exempl.
... Wissel deze metabox.
Andrรฉ Jansen uit Nunspeet schreef op 18 november 2023 om 16:01
Vanochtend weer op de Noorderheide geweest. O.a. overvliegende Kruisbekken, een Raaf en een Klapekster(!) gezien (zie waarneming.nl)
... Wissel deze metabox.
Dik Bos uit Harderwijk schreef op 14 november 2023 om 15:29
De middelste bonte specht rukt steeds verder op. Zojuist bij de voedertafel in mijn tuin in woonwijk de Veldkamp in Harderwijk
... Wissel deze metabox.
Martin Jansen uit Elburg schreef op 4 november 2023 om 15:37
Vanochtend bij de haven van Elburg nog een erg late Visdief.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus schreef op 28 oktober 2023 om 17:31
Vanochtend in de grote groep eenden bij de Bremerbergdijk een drietal Witoogeenden en zeven Toppers gevonden. Verder ook wat hybrides: topper x kuifeend, kuifeend x tafeleend en tafeleend x witoogeend.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus schreef op 17 oktober 2023 om 12:14
Gisteren een ronde gefietst door de Polder Oosterwolde en stukje Reevediep. Dit was een aardig succesvolle tocht. Rondom Oosterwolde zelf trof ik een Ransuil en later een Steenuil. In de polder zag ik in totaal 31 (!!) Koereigers (groepje van 5, een tweetal en een groep van 24 ex). Ook hoorde ik een roepende IJsgors overvliegen. Bij de plasdras van de Kleine woldweg was al snel de Rosse franjepoot gevonden. Hier zag ik ook nog een Kleine strandloper, Bonte strandloper en een Zilverplevier. Bij het Reevediep was een Kleine zilverreiger en een viertal Bontbekplevieren aanwezig.
... Wissel deze metabox.
Andrรฉ Jansen uit Nunspeet schreef op 15 oktober 2023 om 15:19
Aan het eind van de ochtend bij het natuurgebiedje aan de Kleine Woldweg bij Oosterwolde geweest. Daar een Rosse Franjepoot waargenomen. En aan de overzijde van de weg liepen maar liefst acht Koereigers tussen de koeien.
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek schreef op 1 oktober 2023 om 17:54
Gistermorgen deden we met een dertiental leden al weer voor de 21e achtereenvolgende keer mee aan de internationale Birdwatch. Vanaf onze inmiddels vertrouwde trektelpost op de Zomerdijk langs het Drontermeer telden we tussen 7.30 en 13.00 uur bijna 1600 vogels van 45 trekvogelsoorten. Daarnaast noteerden we ook nog 18 soorten die alleen ter plaatse verbleven. De ZW-wind zorgde helaas niet voor hoge aantallen trekvogels, maar door de tegenwind vlogen ze over het algemeen wel vrij laag en goed merkbaar over. We noteerden in ieder geval bijna 800 Graspiepers, die met de helft van het totaal aantal vogels de meest getelde soort werd. Daarnaast hadden we met 23 vogels ook nog een handjevol Boerenzwaluwen en o.a. groepjes Sijzen (74) en Vinken (80). Wat betreft het kleinere spul was ook een Grote gele kwikstaart het vermelden waard.

Bij de start van de telling verlieten, zoals gebruikelijk in de vroege ochtend, weer enkele tientallen Grote zilverreigers hun slaapplaats op en rond het Abberteiland. Erg bijzonder waren ook de Koereigers die daar tussen zaten. Niet alle vogels waren direct vanaf de dijk zichtbaar, maar toen een Zeearend rond het eiland verscheen bleek het ineens om flink wat vogels te gaan. Ze zaten daarna een tijdje in wilgenstruiken en verlieten een tijdje later de slaapplaats. Het bleek toen om maar liefst 18 Koereigers te gaan!! De grootste groep die ooit in onze regio is vastgesteld!! De meeste vogels bleven daarna nog in de polder tussen koeien en schapen een tijdje ter plaatse.

Later in de ochtend verschenen er rond de eendenkooi nog 2 Zeearenden. Ook leuk waren totaal 4 Boomvalken die langs kwamen, waarbij de laatste 3 een tijdje ter plaatse bleven foerageren. Ook kwam er een jagende Visarend langs de telpost.
De resultaten van onze telling zij terug te vinden op de website van Trektellen.nl:
Telpost Zomerdijk Drontermeer 30-09-2023
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus schreef op 28 september 2023 om 11:53
De afgelopen paar dagen op verschillende locaties kunnen genieten van de eerste piek in de najaarsmigratie.
Dinsdag stond ik een tijdje in de ochtend bij Abberteiland. Hier zag ik twee Koereigers vertrekken vanaf de slaapplaats om ergens de polder te gaan foerageren. Ook zag ik tweemaal een Zeearend langsvliegen en vlogen er enkele honderden Boerenzwaluwen en andere zangvogels in zuidelijke richting over.
Woensdag liep ik in de vroege ochtend over de Elspeetsche heide. Ook hier was veel trek van zangvogels. Vrijwel continu waren er wel Zanglijsters, graspiepers of sijzen te horen. De krentjes waren een Roodkeelpieper, tweetal Grote gele kwikstaarten en een groepje van 6 Paapjes die kort ter plaatse waren.
Vanochtend was ik bij het Uddelse buurtveld, met name voor de Edelherten. Er was een grote roedel hindes met jongen aanwezig. Hieromheen hingen 5 mannen die regelmatig burlden en elkaar intimiderend benaderden, dit was al een mooie show op zich. Ook hier was veel te merken van de migratie. Er vlogen vele Sijzen over, zeker 350 geteld. Ook hoorde ik driemaal een Grote gele kwikstaart, kwam er een Smelleken langs (die even achter een zangvogel aanging) en kwam ik twee Paapjes tegen. Verder vlogen er Rietgorzen, Zanglijsters, graspiepers e.d. langs.
... Wissel deze metabox.
Betty van Bruggen uit Elburg schreef op 23 september 2023 om 22:24
Gisteren aan de Grote Woldweg zeker 18 wulpen. Op de Driemerkenweg meerdere tapuiten en een grote groep putters; meer dan 50. En in een weiland 8 zilverreigers
... Wissel deze metabox.
Wouter van Heusden uit Harderwijk schreef op 17 september 2023 om 16:39
Gisteravond zat er een Steenuil op de draad van de bovenleiding van het spoor hier in de "bocht van Harderwijk" bij de Beneluxlaan. Iets verderop riep er nog eentje.
... Wissel deze metabox.
Jan Nijendijk uit Harderwijk schreef op 7 september 2023 om 16:59
Vanmiddag over de Putterdijk gewandeld; Plotseling 30-35 Ooievaars in de lucht schroevend op weg naar het zuiden, even later wederom een groep van 25 Ooievaars, verder Kieviten, Watersnippen, Bontbekplevieren, Witgatje en Tapuiten.
... Wissel deze metabox.
Wim Smit uit Harderwik schreef op 3 september 2023 om 15:52
Vanmiddag ong. 35 ooievaars boven ons huis a/d Vondellaan
... Wissel deze metabox.
Betty van Bruggen uit Elburg schreef op 29 augustus 2023 om 14:04
Gistermiddag zag ik op de zomerdijk een jonge purperreiger en op de grote woldweg een roerdomp in de wei
Afgelopen zaterdag was er een kleine zilverreiger bij het Reevediep
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus schreef op 29 augustus 2023 om 10:04
Gistermiddag in de Polder Oosterwolde een drietal Rode wouwen, twee adult en een jonge vogel van dit jaar.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus schreef op 18 augustus 2023 om 21:52
Vanmiddag na het werk even langs Delta Schuitenbeek gegaan. Hier zag ik o.a. 4 Kleine strandlopers, een Zwarte Ruiter, blauwborst en Waterral. Allen foeragerend op het slik van een drooggevallen plas binnendijks.
... Wissel deze metabox.
Michiel de Vries uit Harderwijk schreef op 17 augustus 2023 om 19:25
Vanochtend zat er een vrouwtje sperwer bij de buren op te dak. Ze probeerde haar prooi onder de zonnepanelen te vangen. Het was bijzonder om te zien. Ze keek steeds onder de zonnepanelen en zo is wel 5 minuten bezig geweest. Toen gaf ze het op en ging op de nok van het dak zitten voordat ze weg vloog.
... Wissel deze metabox.
Betty van Bruggen uit Elburg schreef op 13 augustus 2023 om 21:49
Gisteren weer even een rondje Reevediep gefietst. Eindelijk weer een roodborsttapuit gezien bij de sluis Noordeinde. Bij het Reevediep 2 casarca eenden , veel kieviten en ongeveer 50 goudpleveiten. Ook 2 groepen van ongeveer 30 lepelaars. En bij de kleine woldweg nog eens 30 goudplevieren
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek schreef op 10 augustus 2023 om 18:16
Aan het einde van de middag is vanuit het noorden een grote groep van ca. 150 doortrekkende Ooievaars neergestreken in de omgeving Bovenheigraaf, tussen Oldebroek en 't Loo. Het grootste deel van deze groep liep tussen de Bovenheigraaf en Bovenpad (ruim 100 vogels), maar nabij de Vierhuizenweg ook nog enkele tientallen.
Helaas hier geen Zwarte tussen, zoals nabij Hattemerbroek eerder vandaag.
... Wissel deze metabox.
Wim van den Bergh uit Kampen schreef op 10 augustus 2023 om 17:46
Vandaag een platgereden Nachtzwaluw op de Zuidweg in Heerde in de Dellen. Eerste maal voor mij dat ik een Nachtzwaluw als verkeersslachtoffer heb gezien.
... Wissel deze metabox.