Actuele waarnemingen

Naast onze regioaccount via Waarneming.nl (vbwnoordveluwe.waarneming.nl) zijn waarnemingen en belevenissen ook hieronder via een vrij invoerveld te plaatsen. De waarnemingen dienen binnen ons waarnemingengebied te vallen.

Vanaf de start van onze website in 2004 zijn waarnemingen ingevoerd op onze (voormalige) waarnemingenpagina. Deze berichten zijn hier per jaar terug te lezen ยป

Geef een waarneming door:

 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Een foto kan worden toegevoegd mgv de bijbehorende url als hij al op een andere site te zien is, bv waarneming.nl
Wolbert Hermus heeft geschreven op 29 september 2022 om 10:58
Gisteravond laat vanaf m'n werk via Vierhouten - Gortel - Tongeren naar 't Harde gefietst.
Net buiten Vierhouten hoorde ik twee burlende Edelherten en zag ik wat hindes lopen. Vanaf deze zelfde locatie hoorde ik drie Bosuilen zingen. Bij de Gortelsche berg hoorde ik zeker 6 Edelherten burlen en was er ook een Bosuil aan het zingen. Bij Tongeren scande ik de weilanden voor Dassen, ik trof er twee bij elkaar. Terwijl ik hiernaar keek riep er in de verte een Kerkuil enkele keren. Door deze Kerkuil begonnen twee Bosuilen te roepen.
... Wissel deze metabox.
bennie van den brink uit Oldebroek heeft geschreven op 26 september 2022 om 14:46
Deze zomer heeft een paartje boomvalken succesvol gebroed bij de Bovenstraatweg in Oldebroek.
De oudervogels lieten zich regelmatig horen in juli en augustus.
Eind augustus werden 2 vliegvlugge jongen gezien die door een ouder gevoerd met een gevangen prooi.
... Wissel deze metabox.
Jan Nijendijk uit Harderwijk heeft geschreven op 23 september 2022 om 17:59
Putterzeedijk Rosse stekelstaart, Grote zilverreigers, Slob- en Krakeenden, IJsvogel, 6 Lepelaars, Brand- Canadese ganzen, Watersnippen, Witgatjes, Zilverplevieren, Bontbekplevier, Kleine strandloper, 2 Bruine kiekendieven, Groepjes doortrekkende Boerenzwaluwen.
... Wissel deze metabox.
Geert Jan Prins uit Oldebroek heeft geschreven op 22 september 2022 om 14:44
Op t fietsje naar Noordeinde waar ik afspraak had met Dick vd Streek van de kanoverhuur. Mocht meteen met kano Drontermeer op. Hier fourageerden 2 Reuzensterns. Boven t riet vloog een luidruchtige groep van 12 Baardmannetjes. Op terugweg langs Kleine Woldweg twee Purperreigers, mijn 1ste en waarschijnlijk laatste van 2022. Bij het natuurgebied Kleine Woldweg een Porseleinen en een groep van 15 Baardmannetjes. Ook 2 Bonte strandlopers en veel watersnippen. Zou er wel eens een echt zeldzame snip tussen kunnen zitten vroeg ik me af, en zou ik die er dan tussenuit vissen? Langs Kleine Woldweg ook 2, jammergenoeg doodgereden Argusvlinders en op zelfde plek een dode enorm keverachtige wat volgens Obsidentify een Veldkrekel geweest was. Die polder, delen ervan, zouden toch meer onderdeel mogen worden van het Gelders Natuur Netwerk.
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek uit Elburg heeft geschreven op 14 september 2022 om 21:42
Vanmiddag bevond zich een Koereiger langs de Zomerdijk, nabij het voormalige stoomgemaal Oosterwolde/Bolsmerksluis. De reiger liep (zoals het hoort) tussen de koeien.
... Wissel deze metabox.
Jan Janssen uit Harderwijk heeft geschreven op 11 september 2022 om 21:01
Vanmiddag bj de kijkhut in het Harderbroek heel veel goudplevieren en watersnippen, daarnaast o.a. kievit, zwarte ruiter, dodaars, wulp, witgat en kluut.
... Wissel deze metabox.
Jan Mosterd uit Ermelo heeft geschreven op 11 september 2022 om 19:28
Rond 13.30 uur boven Tegterweg 254 Ermelo, 4 zeearenden. Zwevend en roepend.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 8 september 2022 om 22:35
Vanmiddag heb ik een anderhalf uur gezeten bij Harderbroek. Vanwege het lage water was het hier goed vertoeven. In de tijd dat ik daar was heb ik daar 3 verschillende Zeearenden gezien, ze waren aan het genieten van wat dode vissen. Er waren ook genoeg steltlopers. Zo'n 80 Kemphanen, 10 Bonte strandlopers, 21 Kluten, 8 Rosse grutto's en 6 Krombekstrandlopers waren er aanwezig. Een Reuzenstern kwam ook nog overvliegen.
... Wissel deze metabox.
Jan Nijendijk uit Harderwijk heeft geschreven op 30 augustus 2022 om 20:36
Vanmiddag gelopen over de Zeedijk bij Putten en leuke waarnemingen gedaan: Visdief, Krakeenden, 3x Waterral, Kieviten, ca. 40 Watersnippen, Kleine plevier, Bontbekplevier, Tureluur, Wintertalingen, 2 Paapjes, Tapuit, Zeearend.
... Wissel deze metabox.
Jan Nijendijk uit Harderwijk heeft geschreven op 28 augustus 2022 om 15:42
Van de Oostermheenweg naar het Duitse bruggetje: Grote zilverreigers, Putters, Kieviten, Grauwe ganzen, Torenvalken, Bruine kiekendief, Boerenzwaluwen, Buizerd, Zeearend.
... Wissel deze metabox.
Jan Nijendijk uit Harderwijk heeft geschreven op 16 augustus 2022 om 19:04
Vandaag door de Mheenlanden gewandeld naar de monding van de H'beek: Grauwe-, Brandganzen, Putters, Boerenzwaluwen bij het Duitse bruggetje en een biddende Visarend bij de uitkijktoren. H'beek stond erg laag.
... Wissel deze metabox.
roel pannekoek uit Harderwijk heeft geschreven op 14 augustus 2022 om 09:28
Na weer een tropische dag die grotendeels binnenshuis is doorgebracht rond zonsondergang een paar uurtjes naar het kroondomein bij Uddel. In het Groot Zeilmeer (niet zo groot) 3 jonge Dodaarsjes en erboven jagende vleermuizen van een forse soort. Door naar het hoogste punt van de Aardhuisweg om daar de bijna volle maan als een grote gele bal boven het bos te zien opkomen. Ter plekke nog 3 ratelende Nachtzwaluwen en om 22.45 een prachtige vallende ster met een lang rookspoor. Nog nooit zo helder gezien!
... Wissel deze metabox.
Dik Bos uit Harderwijk heeft geschreven op 29 juli 2022 om 18:38
Wat wonen we toch in een geweldige vogelomgeving. Heel relaxed het Wolderwijd rondgefietst en dan zie je in de rustige vogeltijd toch 72 soorten. Met een mooie waarnemingen. Woudaapje, Kleine strandloper, Bonte strandloper, meerdere Bosruiters, Kemphanen, Withpgat, Oeverloper, 104 Lepelaars en 4 Rosse stekelstaarten. De laatste is wel een exoot maar wel leuk.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 26 juli 2022 om 14:51
Gisteren met de fiets een ronde gedaan langs wat plekken waar ik eerder dit jaar, of vorig jaar, Grauwe klauwieren heb gezien. Ik ben begonnen bij de weg van het schietterrein, wat leidt naar het museum. Hier trof ik een mannetje Grauwe klauwier. Hierna ging ik door naar Landgoed Welna. Ook hier zag ik een mannetje Grauwe klauwier. In dit gebied trof ik ook nog een Adder, raaf en Wespendief. Daarvandaan via het Greveld en de Gortelsche berg (geen G.K. helaas, vorig jaar wel) naar de Noorderheide. In dit gebied zag ik in totaal 9 Grauwe klauwieren; twee paartjes met beiden 2 jongen en 1 los mannetje. Een raaf liet ook nog van zich horen. Na dit succesverhaal ging ik naar het Hulshorsterzand. Hier zag ik een paartje Grauwe klauwier die druk aan het jagen waren, helaas zag of hoorde ik geen jongen. Een Boomvalk was ook actief in dit gebied. Als laatste ben ik naar het Mosterdveen gegaan, waar vorig jaar ook succesvol was gebroed. Daar trof ik nu niks aan.
... Wissel deze metabox.
W & N Janszen uit harderwijk heeft geschreven op 20 juli 2022 om 16:05
bij de Olmenlaan gezien een Appelvink
een juveniel
... Wissel deze metabox.
Henk en Dineke Puttenstein uit oosterwolde gld heeft geschreven op 10 juli 2022 om 22:03
vanmiddag op het Drontermeer 2 zwartezwanen, 1 zwarte stern, 1 visdiefje en in weiland 8 wulpen, bij picnicbankje zomerdijk vrouwtje kiekendief gezien.
dagelijks op erf steenuiltje, tot verontwaardiging van de merels, 2 putters op zaad planten,2 kneutjes.
heb je het bouwsel aan de zomerdijk al gezien?
... Wissel deze metabox.
Roel Pannekoek uit Harderwijk heeft geschreven op 7 juli 2022 om 13:00
Afgelopen dinsdagavond een fietsronde BHZ gemaakt om territoria Nachtzwaluwen te tellen. Samen met Frans, Henk en Jan noteerden we 11 territoria, het hoogste aantal ever. Maar het blijft erg lastig om bij de uitgebreide baltsvluchten van NZ het exacte aantal vast te stellen.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 23 juni 2022 om 17:28
Vanochtend bij de Noorderheide op twee plekken een roepende Kleine bonte specht, een paartje Grauwe klauwier, bij 1 van de vennetjes een opvliegend Witgatje en een ringslang.
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 20 juni 2022 om 18:37
Vanochtend bij het Cyriassische veld een roepend mannetje Kleine bonte specht. Later op de dag bij het Hulshorsterzand een paartje Grauwe klauwieren en een Wespendief.
... Wissel deze metabox.
Arnold Berghorst uit Wezep heeft geschreven op 15 juni 2022 om 21:45
Vanmorgen een zwarte wouw boven de Wiessenbergse kolk in Hattem. Vloog vrij hoog, cirkelde 1maal en nam toen de โ€˜straalstroomโ€™ richting noord. In de kolk nog enkele kieviten, kleine plevier etc. Ineens komt er een bergeend gehaast vanaf een rietland. Ik zie daar nog net een vos het riet induiken. Verder gefietst en ca 20 minuten later zie ik tot mijn verbazing dezelfde zwarte wouw bij het veerpontje uit een net gemaaid veld omhoog komen. Cirkelde van mij af en kwam toen naar mij toe, vloog verder om hoogte te winnen en kwam nogmaals over me heen om toen door te vliegen ri. Noord.
... Wissel deze metabox.