Actuele waarnemingen

Naast onze regioaccount via Waarneming.nl (vbwnoordveluwe.waarneming.nl) zijn waarnemingen en belevenissen ook hieronder via een vrij invoerveld te plaatsen. De waarnemingen dienen binnen ons waarnemingengebied te vallen.

Vanaf de start van onze website in 2004 zijn waarnemingen ingevoerd op onze (voormalige) waarnemingenpagina. Deze berichten zijn hier per jaar terug te lezen ยป

Geef een waarneming door:

 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Een foto kan worden toegevoegd mgv de bijbehorende url als hij al op een andere site te zien is, bv waarneming.nl
265 berichten.
Geert Jan Prins uit Oldebroek heeft geschreven op 29 mei 2023 om 19:32
Vanmiddag stuk Noordeinde - Roggebotsluis gedaan met een kleine 60 soorten. De Zeearenden bij het nest en op dit eiland ook een zingende Wielewaal. Op het Drontermeer twee Geoorde futen en in dezelfde hoek een Zwarte zwaan. In vlucht Zwartkopmeeuwen en Zwarte sterns. Bij het ooievaarsnest zagen we, ik was met een broer, een Ooievaar een jong haast doorslikken, het jong was dood, maar te groot. Luguber tafereel. Uiteindelijk viel het dode jong langs het nest naar beneden. Bij een bankje op de dijk met zicht op nieuwe recreatiewoningen bij Roggebot zagen we een Roerdomp invliegen en een Visarend met een net gevangen vis. En toen gebeurde er iets dat ik nog nooit eerder had gezien: er kwam een volwassen Zeearend die de Visarend achterna ging. De Visarend zwenkte snel van de Zeearend weg, maar de Zeearend was krachtiger en haalde met paar fikse slagen de Visarend weer bij. Weer een zwenk van de Visarend en wederom een reactie van de veel grotere Zeearend. Na een minuut of vijf verdwenen beide vogels uit beeld en bleven mijn broer en ik met twee vragen achter: won de Zee- of Visarend en heeft de Ooievaar zich uiteindelijk wel of niet schuldig gemaakt aan kanibalisme?
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 29 mei 2023 om 13:32
@ Geert-Jan, dankjewel! Het was erg gaaf om eindelijk eens Bijeneters te treffen op de Veluwe, stond al jaren in de planning ;).
We waren aan het wandelen op de Elspeetsche heide en stonden net even stil toen ik plots het kenmerkende roepje van Bijeneter, direct de recorder aangezet en met de kijker gezocht. Helaas niet te vinden in de lucht, het waren er zeker meer dan twee. Vlak na deze waarneming en ik weer klaar was met juichen hoorde ik een Grauwe klauwier roepen, dit bleken twee roepende mannetjes te zijn. Later zag ik nog een (derde?) mannetje zitten in een Grove den.

Afgelopen woensdag een heerlijke fietstocht door de Kroondomeinen gedaan. Iets over 4 uur in de ochtend begonnen bij de Gortelse berg en genoten van het fanatieke gezang van o.a. 9 Nachtzwaluwen en een Houtsnip. Gedurende de dag o.a. 20 Fluiters, 10 Grauwe vliegenvangers, 4 Zwarte spechten, 3 Middelste bonte spechten en 2 jagende Boomvalken gezien. Ook heb ik nog tientallen Edelherten en 3 Dassen gezien.
... Wissel deze metabox.
Geert Jan Prins uit Oldebroek heeft geschreven op 27 mei 2023 om 11:17
Gister voornemens om voor wetlandrol ronde Elburg-Kampen en terug om Drontermeer te maken, maar het nam meer tijd in beslag dus werd het Elburg-Noordeinde. Tijdens inventarisatie ontwikkelingen ook tijd om vogels te kijken en mocht een 67 soorten zien e/o horen, waaronder Sprinkhaanzanger, Cetti's zanger, een 30-tal Krooneenden, 3 Koekoeken, een Paapje in SBB niet gemaaide kruidenrijke grasland en een prachtige Spotvogel aan rand Noordeinde. Langs de strekdam, een oase voor veel vogels, een mannetje Rosse stekelstaart. Langs Grote Woldweg zag ik iemand in het SBB gebied inventarisatie uitvoeren. Heb hem gesproken en hij zei dat het een erg goed weidevogeljaar is in het gebied, door het natte voorjaar. Alle weidevogelsoorten fiks in de plus t.o.v. vorig jaar. Via deze weg mijn felicitaties aan Wolter Hermus met zijn waarneming van Bijeneters in de regio deze ochtend. Met groet, Geert Jan
... Wissel deze metabox.
W im janszen en Henk v Aken uit harderwijk heeft geschreven op 25 mei 2023 om 18:46
op de oprijlaan dicht tegen Olenstate aan de Olmenlaan een man Groene Specht mieren uit de tegels te te zoeken
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 17 mei 2023 om 16:40
Vanochtend in alle vroegte wat tijd gespendeerd bij het uitkijkpunt van de Asselse heide aan de Pomphulweg.
Bij aankomst werd ik al ontvangen door twee Nachtzwaluwen, een Kwartel, meerdere Koekoeken en Veldleeuweriken. Nadat de grondmist verscheen en weer verdween door de opgekomen zon hoorde ik twee Grauwe klauwieren roepen, het bleken twee mannetjes te zijn. Ook zag ik nog een tijdje een vrouwtje Blauwe kiekendief, jagend boven de heide.
... Wissel deze metabox.
Geert Jan Prins uit Oldebroek heeft geschreven op 15 mei 2023 om 12:08
Gistermiddag met groep van 8 mensen fietstocht Polder Oosterwolde en Drontermeer gedaan. We kwamen op een kleine 60 vogelsoorten, waaronder Zeearend met jong, Krooneenden, Roerdomp en Blauwborst. Het was leuk om te doen en de mensen waardeerden het. Voor veel mensen is het al een unieke ervaring om door een telescoop de vogels van zo dichtbij te kunnen bekijken.
... Wissel deze metabox.
Michiel de Vries uit Harderwijk heeft geschreven op 14 mei 2023 om 12:59
Gisteren in de Putterpolder langs de dijk een zingende grote karekiet. Liet zich mooi zien. Verder gruttoโ€™s, tureluurs en kemphanen. Ook twee bontbekplevieren in de plas/dras stukjes.
... Wissel deze metabox.
Wouter van Heusden uit Harderwijk heeft geschreven op 13 mei 2023 om 20:26
Vanochtend een zingende Snor in de rietkraag bij Harderwijk, laatste stukje riet voor de ijsbaan.
... Wissel deze metabox.
Geert Jan Prins uit Oldebroek heeft geschreven op 11 mei 2023 om 11:00
Goedendag allen,
Voor de liefhebbers, zie: https://www.vogelbescherming.nl/nationale-vogelweek/excursies-vw/details1/?excursie=3124&datum=6752
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus heeft geschreven op 7 mei 2023 om 17:14
Vanochtend bij de Noorderheide gewandeld. In 10 minuten een mannetje Grauwe klauwier, zingende Draaihals en een roepende Nachtzwaluw.
... Wissel deze metabox.
willy van Dijk uit Hattemerbroek heeft geschreven op 5 mei 2023 om 21:53
de gierzwaluwen zijn weer terug in de straat, verleden jaar bijna gehalveerd, afwachten wat het dit jaar wordt, vanavond rondje Voskuiersteeg in de singel van WHC een zingende braamsluiper.
... Wissel deze metabox.
Michiel de Vries uit Harderwijk heeft geschreven op 4 mei 2023 om 18:03
Vanmiddag een zingende kleine karekiet langs het Zeepad in Harderwijk
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek heeft geschreven op 4 mei 2023 om 11:46
Gisteravond langs de Oosterbroekweg, nabij Zuideinde, een Velduil die een prachtige vliegshow gaf. De vogel foerageerde met name boven een weiland met pas gemaaid gras en ving daar in 5 min. tijd tenminste twee muizen. Deze werden aan de grond vakkundig onthoofd en weggewerkt. De vogel poseerde ook nog even mooi op een paaltje nabij de weg.

Eerder op de avond vanaf de Knardijk het Harderbroek gescand op leuke stelten. Dit leverde o.a. 4 Kleine strandlopers, een tiental Bosruiters, ca. 15 Groenpootruiters, 5 Bontbekplevieren, enkele Kleine plevieren, Kemphaan en een Witgat op. De waterstand in dit deel van het gebied is nu erg gunstig voor deze doortrekkers.
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek heeft geschreven op 30 april 2023 om 16:23
Vanmorgen met Dimitri een trektelling gedaan (7.30-13.00u) vanaf de Zomerdijk bij Abberteiland. Qua trek van zangvogels viel het nogal tegen, met nauwelijks pieper- en zwaluwtrek (althans niet merkbaar, maar mogelijk erg hoog). Toch enkele leuke, grotere krenten. Boven eiland Eekt kregen we een Zwarte wouw in beeld, die de hoogspanningslijnen richting Flevoland volgde. Langs de Flevorand ook een vrouw Blauwe kiek naar NO. Een Zeearend kwam vanuit noord hoog over, en vloog even later weer terug met een flinke vis. Op weg naar het nest bij Reeve. Verder een handjevol Bruine kieken (deels lokale vogels), een tiental Buizerds en 23 Ooievaars. Een grote groep van 18 vogels vloog hoog thermiekend naar noord.
Verder o.a. Groenpootruiter en Kleine plevier en ter plaatse o.a. Roerdomp, Robotap, IJsvogel, drie Raven, Sprinkhaanzanger en Krooneenden.
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek heeft geschreven op 30 april 2023 om 15:29
Zaterdagmorgen rond 8.15u liep ik over de Hofweg bij Uddel de hei op, met als doel: het zien van een Lammergier! De gezenderde, maar wildgeboren (*), gier was enkele dagen geleden vanuit de Franse alpen noordwaarts gevlogen en vrijdag al bij Wekerom ter plaatse gezien. Vrijdagavond kwam het bericht door dat de vogel (o.b.v. GPS) in de bosrand bij Uddel een slaapplaats gevonden had. Unieke kans dus om de vogel in NL รฉn de eigen regio te zien!
Net als bij Wekerom was de verwachting dat de thermiekzwever rond 9.30u het luchtruim zou kiezen. Aangekomen op het midden van de hei was ik niet de enige; er stonden zoโ€™n 40 andere vogelaars en rond half tien was dat aantal tot zoโ€™n 200 aangegroeid! Het wachten werd veraangenaamd door veel gezang van Veld- en Boomleeuwerik, Boompieper en Koekoek.

Klokslag 9.30u was er beweging en zag een enkeling de vogel vanuit de noordelijke bosrand naar de grond gaan. Hier lag waarschijnlijk een kadaver, want er vlogen Raven boven die regelmatig, samen met een Buizerd, uitvallen deden naar de gier. De gier was toen helaas zelf niet in beeld. Een uurtje later ging de vogel alsnog op de wieken, en zagen we deze kolossale vogel (spanwijdte 2.60m1) laag over de heide vliegen! Hier begon de vogel al snel hoogte te winnen. De omhoog thermiekende vogel fantastisch kunnen bekijken, recht boven ons, tot deze letterlijk in een wolk verdween. Wat een indrukwekkend beest! Vanaf de Aardhuisweg was de gier ook door een groepje VBWโ€™ers te zien en is de vogel even later hoog vliegend richting NNO gezien. Prachtige climax van een goed bestede ochtendโ€ฆ.maar niet het einde van dit verhaal...

Later op de dag kregen we via de regionale app door dat de vogel โ€™s middags via Ermelo, Harderwijk en Zeewolde de Flevo in was gevlogen. Via het Horsterwold kwam de vogel in de Oostvaardersplassen uit. Daar heeft ze enkele uren rondgehangen en gefoerageerd, totdat het signaal van de GPS wegviel t.h.v. de spoorlijn. Daar is de vogel gisteravond dood aangetroffen. De gier heeft de aanvaring met een trein niet overleefd en is door enkele NLโ€™se โ€˜giervolgersโ€™ geborgen. Een bizar en triest einde van deze vogeldagโ€ฆ

(*: het betreft dus een geringde en gezenderde vogel van wilde herkomst. Is zelfs 3e generatie van wilde herkomst. De vogel heeft de naam Mojo gekregen. Ze is in 2022 uit het ei gekropen in een wild nest, in de Franse Alpen nabij Barcelonette. Moeder van deze vogel is een wildgeboren vogel (Italiรซ, 2011) en de vader van deze vogel is ook een wildgeboren vogel (Frankrijk, 2012). Ouders van moeder zijn wildgeboren vader (Italiรซ) en een losgelaten moeder (2001, Zwitserland). Ouders van vader zijn een wildgeboren moeder (Frankrijk) en een losgelaten vader (Italiรซ,2000). [bron: DBA). Mojo lijkt goede papieren te hebben om als eerste, aanvaarde Lammergier op de Nederlandse vogellijst toegevoegd te worden).
... Wissel deze metabox.
Roel Pannekoek uit HARDERWIJK heeft geschreven op 27 april 2023 om 18:52
Vanmiddag in het deel Harderbroek naar de vogelhut: Nachtegaal, Braamsluiper, IJsvogel, 2 x Cettis zanger, div. Zwartkoppen, div. Rietzangers, Snor.
... Wissel deze metabox.
Jan Janssen uit Harderwijk heeft geschreven op 27 april 2023 om 13:54
Vanochtend in Crescentpark Harderwijk opvallend veel grasmussen, verder een paartje roodborsttapuit, diverse boerenzwaluwen, veel kieviten en veel oeverzwaluwen bij de broedwand.
... Wissel deze metabox.
Michiel de Vries uit Harderwijk heeft geschreven op 26 april 2023 om 16:00
Maandagmiddag gierzwaluwen boven ons huis in Stadsweiden. Gisteren een groepje huiszwaluwen. Allebei de dagen ook een sperwer jagend.
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek heeft geschreven op 23 april 2023 om 21:03
NB: tijdens het overtrekken van de bui en teruglopen naar de auto ook een klein groepje Gierzwaluwen boven me. Ook mijn eerste weer dit jaar
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek uit Elburg heeft geschreven op 23 april 2023 om 19:50
Vanmiddag geruime tijd doorgebracht langs de oever van het Drontermeer. Dit mede in de hoop om nog ergens de Dwergstern te zien passeren die vanmorgen bij Nijkerk de randmeren naar noord volgde. Je weet immers maar nooit...
Bij de picknickplaats bij Abberteiland leverde dat al snel een Reuzenstern op. Ook erg leuk in het voorjaar. Daar ook zingende Sprinkhaanzanger en een Bosruiter, die even binnendijks foerageerde op een slikrandje. Ook vloog er een Raaf over. Op de Strekdam bij Elburg o.a. een zingende Grasmus en een overvliegende Witgat. Op het industrieterrein een 1e zingende Braamsluiper.
Helaas dus geen Dwergstern, tot ik ruim een uur na thuiskomst plotseling de waarneming van Martin zag. De Dwergstern was dus ten zuiden van de Elburgerbrug blijven hangen...

Ook al was het ruim 3,5 uur na die waarneming toch even gaan kijken vanaf het strandje. In eerste instantie daar alleen Zwarte sterns (zo'n 30 ex., ook leuk), tegen de achtergrond van een flinke naderende regenbui. Vlak voor het met bakken uit de lucht kwam kreeg ik aan de overkant een groepje Visdieven in de scope, pleisterend op een steiger. Al snel viel m'n oog op een veel kleiner sterntje met helder gele snavel. Dwergstern dus!!
Daarna ging het los met de regen, vloog de groep sterns hoog op en verdween in de regenbui.
Dwergsterns worden maar zelden in onze binnenlandse regio gezien, dus echt een buitenkans dit!
... Wissel deze metabox.