Actuele waarnemingen

Naast onze regioaccount via Waarneming.nl (vbwnoordveluwe.waarneming.nl) zijn waarnemingen en belevenissen ook hieronder via een vrij invoerveld te plaatsen. De waarnemingen dienen binnen ons waarnemingengebied te vallen.

Vanaf de start van onze website in 2004 zijn waarnemingen ingevoerd op onze (voormalige) waarnemingenpagina. Deze berichten zijn hier per jaar terug te lezen ยป

Geef een waarneming door:

 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Een foto kan worden toegevoegd mgv de bijbehorende url als hij al op een andere site te zien is, bv waarneming.nl
369 berichten.
Wolbert Hermus schreef op 14 juli 2024 om 22:44
Vanochtend op de Elspeetsche zag ik in eerste instantie een mannetje Grauwe klauwier. Deze vloog naar een Grove den waar ik vervolgens het geluiden van bedelende jongen uit hoor komen. Niet veel later kwam het vrouwtje er ook bij. Dus een succesvol broedgeval!
... Wissel deze metabox.
Wolbert Hermus schreef op 8 juli 2024 om 14:22
Gisteren zag ik bij Landgoed Welna een mannetje Grauwe klauwier, op een plek waar ik ze al enkele jaren zie. Later zag ik ook bij de Tongerense heide een mannetje Grauwe klauwier, deze was actief aan het roepen. Hierop werd ook gereageerd door een tweede Grauwe klauwier, alleen deze kon ik niet vinden. Dit is voor mij dit jaar de derde waarneming van Grauwe klauwier (1 keer man, 1 keer vrouw en nu dus 2 ex.) op de Tongerense heide, alleen steeds op wisselende plekken. Dus geen idee of en waar er gebroed zou worden.

Op Landgoed Welna ook nog op drie verschillende plekken zingende Geelgors, deze soort kom ik dit jaar wat vaker en op meer plekken tegen dan afgelopen jaren.

Opvallend vind ik wel dat ik dit voorjaar nog geen enkele Wespendief ben tegengekomen op de Noord-Veluwe (en ik ben niet minder buiten dan afgelopen jaren).
... Wissel deze metabox.
Benno van den Hoek schreef op 7 juli 2024 om 14:46
Vrijdagmiddag vanuit het verruigde weiland achter het huis (Vrijheid Elburg) een fanatiek roepende Kwartel. In eerdere jaren al eens eerder hier gehoord.
... Wissel deze metabox.
roel pannekoek uit Harderwijk schreef op 7 juli 2024 om 12:31
Vrijdagavond op weg naar een kerkuilenkast aan het Rechtewegje in Uddel (leeg bij controle) daar in de buurt een akker met 34 foeragerende Holenduiven en een mannetje Grauwe klauwier met voedsel.
... Wissel deze metabox.
Willy van Dijk uit Hattemerbroek schreef op 6 juli 2024 om 20:02
Al plm 10 dagen een broedpaar putters met uitgevlogen jongen in de tuin van Mezenhof 39
... Wissel deze metabox.
Wim van den Bergh uit Kampen schreef op 5 juli 2024 om 16:55
Brilduiker heeft dus vermoedelijk gebroed bij de retentievijvers van het Eperholt gezien de waarneming van een 5 tal Brilduikers in dit gebied onlangs. Zelf heb ik na veel veldwerk een nest gevonden van de Wespendief in Heerde maar dit is een bijna onmogelijke klus en ik denk ook niet dat ik dit sezoen hier nog uren in ga steken. Slechte weer bemoeilijkt het onderzoek in hoge mate.
Verder heb ik gezien dat er op 2 plekken Grauwe klauwieren opeens verdwenen waren door onduidelijke oorzaak en wel op Petrea en op de Putjensberg achter het Heerderstrand. Verder van 5 gevolgde nesten van Raven in het werkgebied in totaal 0 jongen uitgevlogen dit jaar .
... Wissel deze metabox.
Betty van Bruggen uit Elburg schreef op 2 juli 2024 om 09:27
Ik zag gisteravond een leuk tafereeltje. Op de zomerdijk probeerde een koekoek in het riet te landen, maar werd voordurend verjaagd door een kleine karakiet. Wat fanatiek was dat kleine vogeltje. De koekoek liet zich keer op keer wegjagen. Toen kwam er ook nog een 2e koekoek. Beide vogels namen de benen/ vleugels.
... Wissel deze metabox.
Wouter van Heusden uit Harderwijk schreef op 28 juni 2024 om 23:21
Bij het Beekhuizerzand ook een jonge (en een oude) Grauwe klauwier gezien, dus een zeker broedgeval daar lijkt me.
... Wissel deze metabox.
Andrรฉ Jansen uit Nunspeet schreef op 23 juni 2024 om 23:19
Vanavond op de fiets naar de Broekdijk in Elburg gereden en daar twee kwartelkoningen horen roepen.
Hopelijk wordt daar de komende weken niet gemaaid!
... Wissel deze metabox.
Dik Bos uit Harderwijk schreef op 18 juni 2024 om 16:39
Op het tijdelijk afgesloten deel van het Beekhuizenzand een man Grauwe klauwier met voedsel vliegend naar lage begroeiing. Vermoedelijk dus een broedgeval.
... Wissel deze metabox.
Andrรฉ Jansen uit Nunspeet schreef op 16 juni 2024 om 12:02
Zonet ongeveer 25 foeragerende casarca's gezien in een weiland aan het fietspad tussen camping Polsmaten en de ijsboerderij (vlakbij camping Polsmaten!)
... Wissel deze metabox.
Betty van Bruggen uit Elburg schreef op 7 juni 2024 om 22:29
Vandaag opnieuw een kwartel gehoord, Nu bij het lancesterpad elburg. Ook was er bij de strekdam Een tijdje een grote zaagbek te zien, een vrouwtje. Tot eind mei
... Wissel deze metabox.
Jan Nijendijk uit Harderwijk schreef op 5 juni 2024 om 14:13
In het Wisselse Veen 2 Kraanvogels, eerst overvliegend en later roepend in het veengebied net met de kop boven de vegetatie uit.
... Wissel deze metabox.
Dik Bos uit Harderwijk schreef op 3 juni 2024 om 16:54
Er vloog een middelste bonte specht tegen het raam bij de achtertuin. Ik heb hem opgepakt en na 10 minuten was hij hersteld en vloog weg.

Gisteren een rondje Wolderwijd gefietst. Iin het Harderwold een Wespendief en een Rode wouw gezien. En bij de Biezenburcht een Kwartel gehoord.
... Wissel deze metabox.
Bettyvanbruggen@gmail.com uit Elburg schreef op 28 mei 2024 om 22:20
En gisteren een blauwborst bij het vogelscherm, lutgeruskerk
... Wissel deze metabox.
Bettyvanbruggen@gmail.com uit Elburg schreef op 28 mei 2024 om 22:19
Vanmiddag een kwartel gesignaleerd op het achterwege in Doornspijk
... Wissel deze metabox.
Edwin Beijeman uit Oldebroek schreef op 24 mei 2024 om 19:26
Nadat de Amerikaanse wintertaling een tijdje in het Reevediep heeft gezeten, streek hij vandaag neer in de Polder Oosterwolde. Vanavond vermoedelijk dus dezelfde vogel leuk kunnen bekijken vanaf de Kleine Woldweg. Dit betreft nog maar de 5e voor Gelderland en de 2e voor de regio!
... Wissel deze metabox.
Andrรฉ Jansen uit Nunspeet schreef op 22 mei 2024 om 20:52
Vanmiddag een wandeling gemaakt op de Noorderheide en in het naastgelegen gedeelte van de Elspeter Struiken. Soorten gezien o.a.: Roodborsttapuiten, boompiepers, gekraagde roodstaarten en puttertjes. Soorten gehoord o.a. zwarte specht, grote lijster, fluiter en koekoek. Op de terugweg naar het parkeerplaatsje aan de Elspeterbosweg als toetje een grauwe klauwier (man) gezien!
... Wissel deze metabox.
Geert Jan Prins uit Oldebroek schreef op 20 mei 2024 om 12:17
Afgelopen vrijdagavond ook naar de Amerikaanse wintertaling geweest (zie link, ik hoop dat ie werkt...). Zaterdagochtend naar de Pinksterconferentie gewandeld en 65 vogelsoorten onderweg gespot waaronder Spotvogel en Wielewaal.
De te linken tekst...
... Wissel deze metabox.
Martin Jansen uit Elburg schreef op 15 mei 2024 om 21:10
Afgelopen zondag vanuit de tuin meerdere malen roepende Bijeneters gehoord. Hoog cirkelend 2 te zien, langzaam richting NO. Vanmiddag vanuit de zeilboot 3 zingende Grote Karekieten bij het Veluwemeer, 2 aan oude land zijde, 1 Flevo-oever. 1 roepende Roerdomp, zit daar sinds eind april.
... Wissel deze metabox.