Actuele waarnemingen

Naast onze regioaccount via Waarneming.nl (vbwnoordveluwe.waarneming.nl) zijn waarnemingen en belevenissen ook hieronder via een vrij invoerveld te plaatsen. De waarnemingen dienen binnen ons waarnemingengebied te vallen.

Vanaf de start van onze website in 2004 zijn waarnemingen ingevoerd op onze (voormalige) waarnemingenpagina. Deze berichten zijn hier per jaar terug te lezen ยป

Geef een waarneming door:

 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Een foto kan worden toegevoegd mgv de bijbehorende url als hij al op een andere site te zien is, bv waarneming.nl
Benno van den Hoek heeft geschreven op 2 oktober 2022 om 18:10
Gisteren deden we als vereniging al weer voor de 20e achtereenvolgende keer mee aan de internationale Birdwatch-telling. Vanaf de Zomerdijk langs het Drontermeer telden van 7.30 tot 13.00 uur 15 VBW-leden de passerende trekvogels. De ZW-wind leek aanvankelijk niet heel gunstig voor een goede trekdag, maar net als vorig jaar vlogen door de tegenwind de vogels wel lager dan bij rugwind en kwamen ze soms tot op ooghoogte voorbij. Onder de doortrekkende vogels nog erg veel Boerenzwaluwen; met bijna 1000 vogels de meest getelde soort van de dag. Maar ook Zanglijsters vlogen met zo'n 400 vogels erg goed, vooral in de eerste uren. Ook op grotere afstand zagen we veel vogels langsvliegen, dus beide soorten zijn zeker onderteld. Erg leuk waren ook 4 Beflijsters, waarvan er 3 mooi laag voorbij vlogen en 1 ex. even in een boomtop nabij de telpost bleef zitten.
Leuke soorten waren verder 2 Zeearenden (die zich vlak voor de start van de telling al even lieten zien, en later opnieuw langs kwamen), een Visarend en nog een late Boomvalk.
In totaal telden we bijna 2300 vogels van 56 trekvogelsoorten en 13 soorten die zich alleen ter plaatse bevonden.

Hoewel de aantallen nog voorlopig zijn (van diverse telposten komen nog gegevens binnen) lijkt de Zanglijster ook landelijk de meest getelde soort te worden (zie tussenstand via link hier onderaan).

Alle resultaten van onze telling staan weer op Trektellen.nl:
Resultaten telpost Zomerdijk Drontermeer

En de landelijke totalen (en de latere internationale gegevens) zijn hier te vinden:
Website Vogelbescherming.nl
... Wissel deze metabox.