Actuele waarnemingen

Naast onze regioaccount via Waarneming.nl (vbwnoordveluwe.waarneming.nl) zijn waarnemingen en belevenissen ook hieronder via een vrij invoerveld te plaatsen. De waarnemingen dienen binnen ons waarnemingengebied te vallen.

Vanaf de start van onze website in 2004 zijn waarnemingen ingevoerd op onze (voormalige) waarnemingenpagina. Deze berichten zijn hier per jaar terug te lezen ยป

Geef een waarneming door:

 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Een foto kan worden toegevoegd mgv de bijbehorende url als hij al op een andere site te zien is, bv waarneming.nl
Benno van den Hoek schreef op 1 oktober 2023 om 17:54
Gistermorgen deden we met een dertiental leden al weer voor de 21e achtereenvolgende keer mee aan de internationale Birdwatch. Vanaf onze inmiddels vertrouwde trektelpost op de Zomerdijk langs het Drontermeer telden we tussen 7.30 en 13.00 uur bijna 1600 vogels van 45 trekvogelsoorten. Daarnaast noteerden we ook nog 18 soorten die alleen ter plaatse verbleven. De ZW-wind zorgde helaas niet voor hoge aantallen trekvogels, maar door de tegenwind vlogen ze over het algemeen wel vrij laag en goed merkbaar over. We noteerden in ieder geval bijna 800 Graspiepers, die met de helft van het totaal aantal vogels de meest getelde soort werd. Daarnaast hadden we met 23 vogels ook nog een handjevol Boerenzwaluwen en o.a. groepjes Sijzen (74) en Vinken (80). Wat betreft het kleinere spul was ook een Grote gele kwikstaart het vermelden waard.

Bij de start van de telling verlieten, zoals gebruikelijk in de vroege ochtend, weer enkele tientallen Grote zilverreigers hun slaapplaats op en rond het Abberteiland. Erg bijzonder waren ook de Koereigers die daar tussen zaten. Niet alle vogels waren direct vanaf de dijk zichtbaar, maar toen een Zeearend rond het eiland verscheen bleek het ineens om flink wat vogels te gaan. Ze zaten daarna een tijdje in wilgenstruiken en verlieten een tijdje later de slaapplaats. Het bleek toen om maar liefst 18 Koereigers te gaan!! De grootste groep die ooit in onze regio is vastgesteld!! De meeste vogels bleven daarna nog in de polder tussen koeien en schapen een tijdje ter plaatse.

Later in de ochtend verschenen er rond de eendenkooi nog 2 Zeearenden. Ook leuk waren totaal 4 Boomvalken die langs kwamen, waarbij de laatste 3 een tijdje ter plaatse bleven foerageren. Ook kwam er een jagende Visarend langs de telpost.
De resultaten van onze telling zij terug te vinden op de website van Trektellen.nl:
Telpost Zomerdijk Drontermeer 30-09-2023
... Wissel deze metabox.