Actuele waarnemingen

Naast onze regioaccount via Waarneming.nl (vbwnoordveluwe.waarneming.nl) zijn waarnemingen en belevenissen ook hieronder via een vrij invoerveld te plaatsen. De waarnemingen dienen binnen ons waarnemingengebied te vallen.

Vanaf de start van onze website in 2004 zijn waarnemingen ingevoerd op onze (voormalige) waarnemingenpagina. Deze berichten zijn hier per jaar terug te lezen ยป

Geef een waarneming door:

 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Een foto kan worden toegevoegd mgv de bijbehorende url als hij al op een andere site te zien is, bv waarneming.nl
Benno van den Hoek uit Elburg heeft geschreven op 2 oktober 2021 om 16:58
Vandaag deden we als vereniging al weer voor de 19e achtereenvolgende keer mee aan de internationale Birdwatch. Vanaf de Zomerdijk langs het Drontermeer telden van 7.30 tot 13.00 uur 16 VBW-leden de passerende trekvogels. De ZW-wind leek aanvankelijk niet heel gunstig voor goede trek, maar door de dichte bewolking (eerste helft van de ochtend) en de aantrekkende tegenwind vlogen de vogels duidelijk lager dan in veel voorgaande jaren. Vooral de Graspiepers vlogen erg goed en laag, in soms flinke groepen tot wel 50-80 vogels. Het werd uiteindelijk de meest getelde soort van onze telling, met ruim 1200 vogels. Op dit moment is het ook de meeste getelde soort in de landelijke totalen (zie tussenstand via link onderaan).
Ook Boerenzwaluw deed het prima met 168 (getelde) vogels, waarvan we in de verte vast en zekers nog groepjes gemist hebben. Er zaten met 21 ex. ook nog best wat late Huiszwaluwen tussen. We hoefden ons in elk geval geen moment te vervelen en met de late Visarenden (2 ex.) en Reuzensterns (2 ex.), een Boomvalk en enkele Grote gele kwikken konden we ook nog enkele krenten noteren. Opvallend was wel het ontbreken van vaste soorten zoals Veldleeuwerik en Zanglijster. Al met al een leuke en gezellige telling met een totaal van bijna 3000 vogels van 49 trekkende soorten. Ook noteerden we daarnaast nog 15 soorten ter plaatse, waaronder IJsvogel en Waterral.

Alle resultaten van onze telling staan weer op Trektellen.nl:
Telpost Zomerdijk Drontermeer.

En de landelijke totalen (en de latere internationale gegevens) zijn hier te vinden:
Website Vogelbescherming.nl.
... Wissel deze metabox.